Известие

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за зимни гуми

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Аз съм с Firestone (май така се пишеше)вече втора зима, страшни са и не са от най-скъпите
    Alfa Romeo 146, boxer

Comment

Първоначално публикувано от DerMeister Покажи съобщение
      Алуминиевите джанти не е хубаво да се карат зимата, защото при студ алуминия се чупи по-лесно, а в преспите и хлъзгавините по-трудно се виждат дупките и лесно може да се нацепиш в някой бордюр.
      Не са проблем за алуминия толкова температурните разлики, колкото лугата и солта, която се хвърля по пътищата. Алуминия не е устойчив на алкални соли, каквито се съдържат в разтворите, които се хвърлят по пътищата и става на шупли като швейцарско сирене. За това през зимата по-добре със стоманени джанти, а за лятото алуминиевите. Колкото до размера на джантите важен е този, който производителя препоръчва.

156 TS 2.0'99

Comment

Първоначално публикувано от h.marinsky Покажи съобщение
        Не са проблем за алуминия толкова температурните разлики, колкото лугата и солта, която се хвърля по пътищата. Алуминия не е устойчив на алкални соли, каквито се съдържат в разтворите, които се хвърлят по пътищата и става на шупли като швейцарско сирене. За това през зимата по-добре със стоманени джанти, а за лятото алуминиевите. Колкото до размера на джантите важен е този, който производителя препоръчва.

156 TS 2.0'99
        Ами, то джантите всъщност не са алуминиеви, а са изработени от така наречените леки сплави. Освен това веднъж са боядисани и втори път са лакирани. Несъстоятелно е и твърденията, че през зимата тези джанти стават ''по крехки", ''по чупливи'' и каквото там се сетите. Иначе казано - освен финансова, няма никаква пречка целогодишно да се кара с такъв тип джанти.
        Last edited by Pepo; d.m.y г., 10:06.
        156 AR67601 BN 1.6TS 16V CF2 BASE
        Bosch Motronic M2.10.4 MPFi

Comment

Първоначално публикувано от Pepo Покажи съобщение
          Ами, то джантите всъщност не са алуминиеви, а са изработени от така наречените леки сплави. Освен това веднъж са боядисани и втори път са лакирани. Несъстоятелно е и твърденията, че през зимата тези джанти стават ''по крехки", ''по чупливи'' и каквото там се сетите. Иначе казано - освен финансова, няма никаква пречка целогодишно да се кара с такъв тип джанти.
          В Пазадрджик съм забелязал , че всяка зима по - скъпи коли масово слагат стоманени джанти ... и не чак толкова скъпи , разбира се. Явно си има някаква причина за това
          Хиляда триста петдесет и един кубически сантиметра сърце ...

Comment

Ами ако ще се слагат вериги, в общия случай летите джанти не са най-добрия вариант
            _______
            146 JTD - ex
            Renault Megane II 1.5 dci - ex

Nissan Qashkai 2.0 CVT - current

Comment

Първоначално публикувано от alfapz Покажи съобщение
              В Пазадрджик съм забелязал , че всяка зима по - скъпи коли масово слагат стоманени джанти ... и не чак толкова скъпи , разбира се. Явно си има някаква причина за това
              Финансова

Първоначално публикувано от trustworthy Покажи съобщение
              Ами ако ще се слагат вериги, в общия случай летите джанти не са най-добрия вариант
              Зависи от веригите

От години вторият ми чифт джанти (за зимните гуми) винаги e бил и е Alloy Wheels. Никога не съм имал проблем нито с корозия, нито с вериги. Споделям личен опит. Ако някой има друго впечатление, нека да каже - само да не е нещо от сорта на "Имах един приятел, който чул..."

Comment

само фулда кристал
                фиат мултипла jtd
                ФОРД ПУМА

Comment

Pepo ,
                  нещо не ме разбра... Карай
                  Хиляда триста петдесет и един кубически сантиметра сърце ...

Comment

Първоначално публикувано от alfapz Покажи съобщение
                    Pepo ,
                    нещо не ме разбра... Карай
                    Аз те разбрах, но ти не ме разбра
                    Защо баровците в Пз карат с тенекета - виж цената на 17'' alloy и цената на 17'' usual. Цените на гумите от този размер и нагоре също са убийствени. От 16'' на 17'' е колкото от Земята до небето. Нямат нищо общо с разликата м/у 15'' и 16'' - това което караме с наш'те коли. А това, че карат скъпи коли прави ли ги по ''запознати" (теория за "крехките" джанти) от останалите?
                    Last edited by Pepo; d.m.y г., 18:52.

Comment

Първоначално публикувано от Pepo Покажи съобщение
                      Боядисани и лакирани са от външната страна, а отвътре си е гол метал. Освен това лака не е много здрав и лесно се надрасква и олющва. На предишната ми кола след 2 зими каране сега лака е надигнат и ако натисна с пръст пада. Иначе на мен лично ми е по-евтино да си купя само комплект зимни гуми и да обуя летите джанти, а не да давам 100-150 лв още за стоманени джанти.

Comment

Първоначално публикувано от h.marinsky Покажи съобщение
                        Боядисани и лакирани са от външната страна, а отвътре си е гол метал.
                        Не е гол метал

Comment

Аз пък на либрата сложих на летите джанти зимни 195/60/15 Continental до сега с такива несъм карал дано излязат читави. За жалост 15-ки 4х98 неможах да намеря а 14 невлизат от супорта. Кво може да има стане зимата на летите ?
                          Lexus Is200
                          Honda CBR 600 F4i

Comment

Колеги, ако сложа на летите джанти/в момента с гуми 195/50/15/ зимни гуми 185/60/15, дали ще опират?
                            ALFA ROMEO 145 2.0 TD
                            ALFA ROMEO 156 1.6 TS

WEST SIDE

Comment

Първоначално публикувано от bobi_j_i Покажи съобщение
                              Колеги, ако сложа на летите джанти/в момента с гуми 195/50/15/ зимни гуми 185/60/15, дали ще опират?
                              Колега всичко зависи от това колко растояние имаш сега от гумата до калника,но с тези гуми 185/60/15 ще ти се вдигне около 1см,1.5см най мн.Прецени дали имаш толко растояние и готово!Аз имах същия проблем,но направих следното;взех си 185/65/14 + железни джанти 14-ки и така мисля че е най добре.
                              sigpicAlfa Romeo
                              145 2.0 16V T.SPARK(+.....)
                              Не е важно как стоиш до колата си,важно е как я караш!!!

Comment

И аз съм на 185/65/14 и си екстра. А преди бях 195/50/15 с много голям борд и при повечко хора яко стържене имаше, така че 195/60/15 не бих пробвал.

Comment

Working...
                                X